Füvesítés

Száraz vetés

Leírás később lesz elérhető!

Hidrovetés

A hidrovetés technológiája több évtizedes múltra tekint vissza az Amerikai Egyesült Államokban. Gyors és környezetbarát füvesítési technológia, mely különösen ott ajánlott, ahol sekély termőréteg van a talaj felszínén, vagy meredek domboldalak, részük füvesítésére van szükség és kézi, vagy gépi szárazvetés nem megoldható. A technológia során a fűmagot vízzel és különböző adalékanyagokkal, összetevőkkel összekeverve speciális fúvókán keresztül egy szivattyú segítségével juttatjuk ki a talajra. A hidrovetés csak a megfelelő és a megfelelően adagolt összetevőkkel hozza meg a kívánt eredményt! Adalékanyagok között vannak kötelezően felhasználandó anyagok és vannak opcionálisan felhasználhatóak.

Adalékanyagok lehetnek:

Hidromulcs, Rögzítő, Műtrágyák, Gombák, baktériumok, Talaj kémhatását befolyásoló anyagok, Vízmegkötő anyag, Eróziót gátló anyagok, …

Előny más technológiával szemben:

Előnye, hogy sokkal olcsóbb, mint a gyepszőnyeg, nagyobb biztonsággal kel a fű a szárazvetéshez képest, mivel már a tartályban elkezdi magába szívni a vizet, csávázott és előáztatott fűmag kijuttatására is van lehetőség és a földfelületre kijuttatott keverék tartalmazza a fűmag kezdeti fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. A hidromulcs bomlása szerves anyagot biztosít a kikelt fűmagnak. A keverék magában tartja a vizet, kevésbé hagyja kiszáradni a fűmagot. A hidrovetésnél a mag nem mozdul el még akkor sem, ha a csírázás során naponta többször öntözzük.

Gyepszőnyeg fektetésével

Általánosságban a helyi termőhelyi viszonyok, a létesítendő terület nagysága, a minőséggel szemben támasztott követelmények, a költségvetés nagysága valamint az időbeli tényezők határozzák meg, hogy füvesítünk vagy gyepszőnyeg fektetése mellett döntünk.

PDF Letöltése

Hogy kiválaszthassuk adott felületnek megfelelő füvesítési eljárást, hasonlítsuk össze a fűmagvetést a gyepszőnyegfektetéssel lásd a mellékelt, letölthető táblázatot.